menthai

Pirula parola

 

Izgalmas és érdekes szakemberekkel találkoztam a héten. Mindannyian emberekkel foglalkoznak, az emberek jóllétével. De picit másképp, mint ahogy azt “megszoktuk”. Ráadásul valamelyikőjük a nyugati orvoslásból “érkezett”… Sok közös vonást véltem felfedezni munkánkban, szemléletünkben, például azt, hogy mindannyian azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbben megismerjék azt a csodás módot, amivel tartósan, mellékhatások nélkül boldogulhatunk testileg és lelkileg.

 

szem-szív

A szem a lélek tükre

 

Még mindig foglalkoztat az a kérdéskör, hogy vajon miért nem általános az alternatív gyógymódok használata? És mért ciki még a mai napig lelki segítségnyújtást kérni? Sokan gondolják azt, hogy „bolond vagyok, ha pszichológushoz kell mennem”, „gyogyósnak fognak tartani, ha megtudják, hogy szakemberhez fordultam”…

Tisztában vagyok azzal, hogy a problémáinkkal nem mindig tudunk egyedül megbirkózni. Én sem. Bár én nem is problémának, hanem megoldandó helyzetnek szoktam nevezni azokat az akadályokat, nehézségeket, váratlan dolgokat, amiket vagy az élet görget elénk, vagy mi okozunk magunknak. Amerikában szinte divat mondani, hogy terápiára járok, terapeutám van. Senki nem rökönyödik meg ezen, nem is foglalkoznak vele, természetes. Nálunk pedig inkább titkolni szokás ezt. De miért? Miért kellene minden dolgunkat egyedül megoldani?

És nem biztos, hogy az anyukánk, a barátnőnk, vagy a párunk elbírja azt, amivel mi küzdünk. Illetve ők szubjektívan nyilatkoznak szerepükből adódóan. Ez pedig lehet, hogy nem pont azt adja nekünk, amire vágyunk.  

De mindenkinek pszichológusra vagy pszichiáterre van szüksége, ha gondokkal küzd? Természetesen nem. Sajnos jellemző, hogy a szakember rögtön antidepresszánst, enyhe nyugtatót, szorongáscsökkentő pirulát ír fel.

 

tabletta színes.jpg

 

Próbálja ki a kedves páciens, és jöjjön vissza úgy fél év múlva. Merthogy egy gyógyszer nem hat rögtön, pláne nem az ilyen típusúak, szüksége van a szervezetnek időre, mire megfelelően tud reagálni a kemikáliákra.

De biztos, hogy a gyógyszer meg fogja oldani a problémámat? Alapvetően egy kis pirula, ami nem rendelkezik gondolatokkal, hogyan tud nekem segíteni? Üljek otthon, és várjak, hogy csoda történik? A gyógyszertől lesz munkám? Megoldódnak a kapcsolati és kommunikációs problémáim? Jobban fogok boldogulni a kamaszgyerekemmel? És fél év múlva, amikorra a doki visszarendelt, minden happy lesz?

 

tabletta vicces.jpg

Én inkább ilyeneket szednék be…

 

Vagy majd azt mondja, hogy szedjem tovább, akár életem végéig? Vagy esetleg hozzá is szokok, és majd nem tudok lekattanni róla akkor sem, ha akarok??

Nem vagyok gyógyszerpárti, szkeptikus vagyok ezzel az iparággal kapcsolatban, én is csak végszükség esetén fordulok hozzájuk…

Viszont az tény, hogyha beszélgetek valakivel, aki kívülállóként, mégis szakmai tudással a birtokában rávilágít egyes dolgokra, akkor könnyebben látom a kiutat a problémás helyzetből. Ezt a saját bőrömön is tapasztalom. Sőt, én vállalom is akár családi, baráti, szakmai körökben egyaránt, hogy nekem is szükségem van „értő fülekre”, belső feltöltődésre, szupervízióra.

És szerencsém van (ebben is), mert megtaláltam azokat a szakembereket, akikben maximálisan megbízom, megértenek, nem passzolnak le, tudok fejlődni a „kapcsolatunk” által. Olyan érzésem van, amikor megyek hozzájuk, mintha egy töltőállomásra mennék, ahova én viszem az üzemanyagot is, ők „csak” segítenek beletölteni a rendszerbe. Mert hogy hozott anyaggal dolgozunk… 🙂

Több típusú kút létezik, mindenki ott tankolhat, ahol neki szimpatikus. De fontos: minőségi üzemanyagot kell a rendszerbe tölteni, mert különben egyéb zavarok is felüthetik a fejüket 🙁

 

 

benzinkút.jpg

 

A héten „tankoltam” többször, biztos, ami biztos. Ugyan még nem világít a piros lámpa, de inkább töltök rá, hogy szinten tudjam tartani a jelenlegi jóleső állapotot.  Jártam már úgy én is, hogy menet közben fogyott ki, és akkor kétségbeesve kapkodhattam, hogy megyek tovább?!

És nem utolsó sorban, ha én mások életében benzinkutas lehetek, akkor már megérte…

Te tankoltál már a héten? 🙂

 

További rövidebb-hosszabb lélekbonbonokat kaphatsz tőlem, ha ellátogatsz ide: https://www.facebook.com/menthai.hu

 

(képek: Pinterest)

További rövidebb-hosszabb lélekbonbonokért és érdekességekért látogass el ide: https://www.facebook.com/menthai.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!