menthai

8 éve és 1 hete szabadultam meg függőségemtől

 

Pontosan 8 éve és egy hete vagyok tiszta. Vagyis inkább absztinens (önmegtartóztató).

 

2008. vízválasztó év volt számomra. Nem csak a válásom miatt, hanem sok minden másban is. Amennyire leültem lelkileg-fizikailag pár hónapra, annyira el is kezdett hamarosan gyökeresen megváltozni az életem.

 

Egyik nap édesapám azzal hívott fel, hogy van egy betege, aki jutányos áron eladja az autóját és rám gondoltak, hogy megvehetném. Apukám közölte, hogy sajnos ő per pillanat nem tud kisegíteni anyagilag, ha szeretném az autót, nekem kell megoldanom. Rendkívül megkímélt, 15 éves kis Suzukiról volt szó, garázsban tartott, kevés kilométerrel, első tulajdonostól. Hűűű, gondoltam, ezt a lehetőséget kár lenne kihagyni. Végre megvehetném az első autómat 🙂 .

Gondolkodóba estem. Mire futja a bevételemből? 3 olyan dolgot soroltam fel, amire költenék: kaja-üzemanyag-cigaretta. De ebből csak kettőre lesz keret.

Elkezdtem matekozni, amiben sose voltam jó egyébként 🙂 :

  1. variáció: üzemanyag+cigaretta=felkopik az állam
  2. variáció: cigaretta+kaja=minek veszek akkor autót?
  3. variáció: kaja+üzemanyag=le kell szoknom a dohányzásról…

Kizárásos alapon a 3. nyert.

absztinens

 

Na de ez hogy fog menni 15 évnyi masszív dohányzás után??? Oké, hogy akkoriban már nem szívtam sokat és elég gyengét is, de akkor is…Kb. egyetlen nap sem volt az életemben 15 éve, amikor ne gyújtottam volna rá! Bocs apukám, de akkor sem, amikor kivették az orrmandulámat 21 éves koromban, mert a műtét napján megnéztem, hogy tudok-e még cigizni…és bakker, tudtam…

Meg azzal is tisztában voltam, hogy csak úgy fog menni, ha egyik napról a másikra leteszem. Mivel az nekem nem fog menni, hogy csak csökkentem, kicsit cigizek, aztán majd egyszer csak abbahagyom. Ennyire már akkor is ismertem magam…

Kitűztem a dátumot, július elseje. Egy baráti pár fiú tagja mondta, megcsinálja velem. Na, ez így könnyebb lesz, gondoltam. Megvettem az utolsó doboz cigit június 29-én (csak azért nem 30-án, hogy kárba ne vesszen a maradék), majd 30-án este meglátogattam a barátaimat.

És eljött az utolsó cigaretta ideje. Olyan volt, mint valami népünnepély. Stílusosan, szertartásosan elszívtuk az utolsó dobozban lévőt, minden slukkját mélyen beszívva és élvezve. Mert én élveztem a dohányzást. Nagyjából mindig, egy-két főiskolás buli utáni másnapot leszámítva 🙂 .

 

absztinens2

 

Úgy mentem haza, hogy nem is volt nálam egy szál se, otthon sem dugiban. Eltelt az éjszaka valahogy.

Másnap elindultam a húgom akkor 2 és 4 éves gyerekeivel pár napra a Balatonra. Ők nyűgösek, hisztisek voltak néha, nekem meg elvonási tüneteim voltak. De erőt vettem magamon, inkább sétálgattam, bicikliztem. És bár napokig nem aludtam, a nikotin-elvonás miatt, kibírtam. Egy homeopátiás doktornő ismerősöm ajánlott pár szert, amit szedjek a megadott dózisban egy pár napig, ezzel igyekeztem rásegíteni.

És hipp-hopp azon kaptam magam, hogy eltelt 1 hét, majd egy hónap, majd egy év. Néha eszembe jutott, még akár meg is kívántam, de tudtam, hogyha csak egyszer is rágyújtok, vége. Szerettem dohányozni, ezért mondom magam inkább absztinensnek. Dohányos vagyok, csak nem gyújtok rá.

 

absztinens3

 

Szóval 2008 nyarán inkább összekapartam, amim van és elmentem megnézni az említett járművet. Amikor megláttam a kis pirost, bele is szerettem. Tudtam, hogy megéri a leszokás. Lesz egy kocsim! Egy igazi, egy saját!

Az adásvételi megírása közben a hölgy elmondta, hogy rákos. Azt mondták, nincs sok ideje hátra. Egyedülálló, dolgozni már nem tud, viszont a pénzre szüksége van, hogy finanszírozza a kezeléseket. Ezért elad pár dolgot, amit tud. Nekem például az autóját. (A hölgy már egy ideje fentről néz minket és bár végül nem a rák vitte el, sokáig kérdezte, boldogok vagyunk-e a kis autóval. Örült, hogy hozzám került 🙂 .).

 

13639684_10207005877920497_649930425_o

 

Akkor elhatároztam, hogy megbecsülöm a kis drágaságot, vigyázok rá nagyon, a horgolt angyalkával együtt a visszapillantóján. És nem gyújtok rá.

Ez 8 éve és egy hete volt. Sok minden megváltozott, például visszaköltöztem a fővárosba, a hajam jóval rövidebb lett, megtanultam korcsolyázni, de két dolog azóta is változatlan az életemben: egy slukkot sem szívtam el, és az autó is megvan még, most kapott újabb 2 évre műszakit 🙂 .

 

13582420_10207005875720442_2055051948_o

 

(fotók: saját és Pinterest)

További rövidebb-hosszabb lélekbonbonokért és érdekességekért látogass el ide: https://www.facebook.com/menthai.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!