menthai

8+1 tévhit a thai masszázsról

 

Előfordult már többször, hogy valaki azért nem mert bejelentkezni hozzám (sem) thai masszázsra, mert valamilyen kép élt a fejében erről a technikáról, amitől ő nagyon tartott. Szerencsére miután eljött és megtapasztalta, sikerült megdönteni ezeket a sztereotípiákat vagy félelmeket.

 

masszázs1

 

Összeszedtem egy csokorba a legtipikusabbakat, amiket most remélem sikerül mindenki számára megcáfolnom.

 1. A thai masszázs tényleg nagyon fáj?

Nem, sőt. Ha már fáj, akkor nem tudjuk elérni a kívánt hatást. Az nem probléma, ha a tűréshatárig vagy azon túl egy hajszálnyival megyünk, de fájnia semmiképpen sem szabad. Ha furcsa vagy szokatlan az érzés, az elsőre teljesen normális, hiszen még sosem volt benne részed.

 1. Nagyon csiklandós vagyok, ezért nem lehet engem masszírozni!

De, hidd el, lehet! A meridiánvonalakon lévő akupresszúrás pontokat nyomjuk végig a testen ujjbeggyel, kézfejjel, könyökkel, térddel, lábbal. Hamar elmúlik az esetleges csiklandós érzés, mert teljesen más fogásokat használunk.

 1. Te is tudsz ilyet? Én azt hittem, hogy ezt csak thai lányok végzik!

A módszert bárki megtanulhatja nálunk is. A képzéshez szükséges anatómiai ismeretekre is szert tenni, hiszen a különböző ellenjavallatokat figyelembe kell venni, ki kell kérdezni masszázs előtt a vendéget (a thai lányok nálunk nem feltétlen tudnak magyarul, így ez nehézkes).

 

masszázs3

 

 1. Ez szárazon, ruhában van? Azt hittem ez olajos masszázs.

A tradicionális, északi Wat Po masszázs szárazon, kényelmes pamut ruhában történik, melyből csak a karok és a lábfej látszanak ki. Az “európaisodott” változat az olajos, de ott a kimozgatások nem annyira érvényesülnek.

 1. A masszőr ugrál rajtam és össze-vissza tekerget, ez igaz?

Ez a 2500 éves múltra visszatekintő masszázs határozottabb, erőteljesebb fogásokat alkalmaz (gyúró-nyújtó-feszítő) és a testrészek sajátos kimozgatása által az összes ízületet, izomcsoportot átdolgozzuk. Ez kívülről néha akrobata-mutatványnak tűnhet, de nem az 🙂 . 

 

masszázs4

 

 1. Túlsúlyos embert nem lehet masszírozni, mert nem tudja a masszőr mozgatni.

Ez is tévhit, ugyanis a masszázs fogásai és a kimozgatások a fizikai erőkarhoz hasonlíthatók, passzív jógának is szokták nevezni, jógagyakorlatok végzése fizikai erő kifejtése nélkül, a masszőr segítségével. Nekem speciel már volt 130 kilós vendégem is…

Sőt mi több, gyerekeket is lehet masszírozni. Náluk nem végzünk kimozgatásokat, de az “alap” fogásokat simán. Amikor tanultam, az akkor 6 éves unokahúgom külön igényelte, hogy rajta is gyakoroljak 🙂 . (Természetesen előtte egyeztettem tanárommal…)

 1. A masszázs végén jár a „happy finish” 🙂

Igen, hallottam én is arról, hogy Thaiföldön vannak olyan helyek, ahol a lányok a masszázst extra szolgáltatással egészítik ki…Én pont ezért masszírozok inkább hölgyeket, férfiak csak az ismerősi körből, ajánlással jöhetnek. Azt gondolom, így el lehet kerülni ezeket a félreértéseket…

 1. A thai masszázs csak a testre, az izmokra hat.

Tévedés, mert ez annál sokkal több! A minimum 60 perces teljes testmasszázs:

 • serkenti a szervek működését, az anyagcserét, salaktalanít, méregtelenít
 • erősíti az izomzatot
 • oldja az izomfeszültséget
 • elősegíti a sejtregenerációt
 • javítja a koncentrációt és a teljesítőképességet
 • oldja a stresszt, az energiablokkokat
 • jó hatással van a vegetatív idegrendszerre
 • fájdalomcsillapító hatású (pl. fájdalmas menstruáció, fejfájás)
 • jótékony hatással bír az alvásproblémákra

 

masszázs2

 

Masszázs után könnyűnek, ruganyosnak, lazának, oldottnak, testileg-lelkileg harmonikusabbnak, kiegyensúlyozottabbnak, szellemileg frissebbnek érezzük magunkat.

Vigyázat! Fennáll a tartósan hozzászokás veszélye 🙂 !

 

+1. Magyarországon csak nagy masszázsszalonokban érhető el ez a jótékony szolgáltatás.

Ezt is megcáfolom, ugyanis ahogy jómagam is, többen alkalmazzák ezt a típusú masszázst. Én főleg gyógy- és sportmasszőrökkel együtt végeztem el a képzést, mentálhigiénés szakemberként, így csak némi utánajárás kérdése, hogy találhatsz olyan szakembert, aki ár-érték arányban megfelelő Neked. (És főleg nem kell a név és a hely miatt sokkal többet fizetned…)

Mert, hogy a thai masszőrnek nem a nemzetisége kell, hogy thai legyen, hanem az alkalmazott technikája 🙂 .

 

 

(képek: flickr.com)

 

 

 

További rövidebb-hosszabb lélekbonbonokért és érdekességekért látogass el ide: https://www.facebook.com/menthai.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!