menthai

Egy kis quiche -avagy a legjobban variálható csodarecept

 

Van egy olyan recept, amivel egész biztosan sikert aratsz, ezerféleképpen  variálható és roppant egyszerű elkészíteni! Akár ebédre, vacsorára, akár valamilyen ünnepre, torta helyett is elkészíthető.

 

 

A családi bulikra igyekszem én is valami finomsággal készülni, még ha kevés is az időm. Nemrég ismét volt egy ilyen alkalom, ahol az elmúlt hónapok név- és születésnapjait ünnepeltük meg.

 

img_20160911_134150

A szűk családi bulira készülve

 

Tudtam, hogy többen édes valamivel készülnek. Én ezért is, meg azért, mert apukám nem eszik édességet, valami sósságot terveztem. Nagy kedvencem –amúgy is- a francia konyha egyik remek találmánya, a quiche (ejtsd: kis), melyet lehet édes és sós verzióban egyaránt készíteni.

Namármost én az utóbbit tettem. Ki-ki ízlése és az idényjellegűen elérhető dolgok szerint tudja variálni a receptet, illetve aszerint, hogy húsevő vagy vega, esetleg vegán az életmódja.

Alább képekkel (jelzem: saját fotók, telefonnal készítve, így kéretik elnézni az esetleges hiányosságokat a minőségre vonatkozólag) illusztrálva osztom meg Veletek ezt a remek receptet, amit mini „konyhában”, minimális időráfordítással és akár kezdő szakácsként is bárki elkészíthet.

És tuti, hogy nem lősz vele mellé. Ezt a receptemet is rendszeresen el szokták kérni (ez most pont úgy hangzott, mintha valami nagy gasztro-guru lennék 😀 ), annyira ízletes és egyszerű. Ja, és akár elő-vagy főételnek is elmegy a sós verzió!

 

Íme az alaprecept:

  • 20 dkg liszt
  •  10 dkg vaj (véletlenül sem margarin)
  • 1 tojássárgája
  •  1 nagy csipet só
  •  bő fél deci hideg víz

 

Egy tálba mérjük a lisztet, a sót, a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat és a vizet, majd kézzel határozott mozdulatokkal kb. egy perc alatt összegyúrjuk. Egy órára a hűtőbe tesszük, majd ennek letelte után piteformába egyengetjük a tésztát úgy, hogy 2-3 cm-es pereme legyen. Lehet „vakon sütni” kb. 10 percig vagy anélkül is 5-10 percig, de akkor a felhólyagosodott tésztát le kell lapítani.

 

img_20160911_084843

Az alaptészta

 

Az elősütött tésztára tesszük a krémet, aminek összetevői:

  • 1 tojásfehérje (a tésztából kimaradt)
  • 2 tojás
  • 2,5 dl tej, tejszín vagy tejföl (amelyik kéznél van)

A tejet a tojásokkal összekeverjük:

 

img_20160911_085216

 

Ízlés szerint a sósba plusz sót, borsot, szerecsendiót, kaprot és a tölteléknek megfelelő egyéb fűszert tehetünk, az édesbe pedig ~10 dkg cukrot, vaníliát és bármilyen édességbe való más ízesítőt. Az édesbe bármilyen gyümölcs -én mindig a friss idényben kaphatókra szavazok-, a sósba pedig akármilyen zöldség, sonka-kolbász-szalonna, sajt mehet!

Jelen esetben én a cukkinis-kapros tölteléket választottam, amibe a só és a bors mellé még reszelt sajtot is tettem, mind a krémbe, mind egy kis sütés után a tetejére.

 

 

A krém tésztára öntése után 180-200 fokon 40 percig sütjük.

 

img_20160911_090451

 

A végeredmény ilyen gyönyörű és guszta lett:

 

 

 

És szállításra készen:

 

img_20160911_112413

 

Az ízét sajnos a képek nem adják vissza, de állítom, a családi bulin nem sok maradt belőle…Mindig így történik, akár sósat, akár édeset készítek. Csak a fantázia szab határt a variációknak, szóval:

Jó alkotást és majd jó étvágyat kívánok hozzá 🙂 !

 

 

További rövidebb-hosszabb lélekbonbonokért és érdekességekért látogass el ide: https://www.facebook.com/menthai.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!