menthai

Felejtsd el, amit eddig gondoltál a palacsintáról és látogasd meg ezt a helyet!

 

 

Crepe, nalesniki, Eierkuchen, kuih dadar, Pfannkuchen, blini, dahl, ataif, pikelet, pancake, Palatschinken. Mindegyik ugyanazt jelenti: PALACSINTA !

 

Ez a mennyei finomság nem egy újkeletű étel. Picit utána olvastam és megtudtam, hogy már a Római Birodalomban is készítették és a légiósok egyik fő eledele volt, de persze akkoriban még csak sós, húsos verzióban. Ők terjesztették el Európa-szerte és az első írásos recept is megszületett róla már a 15. század első felében.

Azóta a világon minden földrészen fogyasztják, helyi sajátosságok szerint. De én olyat még nem hallottam, hogy valaki ne szerette volna…

Nekem kislány korom óta az egyik kedvenc ételem. Családunkban az a szokás, hogy mindenki a favorit ételeit kérheti születés- és névnapján. Az én kívánságom már óvodás korom óta a zöldborsóleves (szigorúan csak borsóval, petrezselyemmel és grízgaluskával- zöldségek nélkül, mivel az már zöldségleves lenne…), palacsinta, dobostorta.

A palacsintából pedig mindegyik jöhetett, de a kedvenceim a cimetes (drága Irma nagyanyám nevezte így a fahéjasat), a lekváros (csak a házi, főleg a sárgabarack), a túrós (manapság már laktózmentesen) egyértelműen mazsolával voltak.

 

 

Az iránta érzett szerelmem azóta is töretlen. Olyannyira, hogy repestem az örömtől és egyben kétségbe is estem, amikor a munkahelyem közvetlen szomszédságában tavasszal egy palacsintázó nyílt. A régi Bartók mozi mellett a Bartók Béla úton, a Móricz Zsigmond körtér közvetlen szomszédságában, RegDE néven.

És hogy miért ez a neve? Mert a palacsinta Reggel-Délben-Este jóóóó 🙂 !

Nehéz szavakkal leírni a helyet, de azért kísérletet teszek rá.

Az első benyomás ugyebár mindenhol döntő jelentőségű. Vagy bejön és beleszeretsz végérvényesen vagy nem gyakorol Rád hatást és hanyagolod a jövőben.

Szóval az első randim a RegDE palacsintázóban az eperálommal volt. Elvitelre kértem, hogy nyugodtan ki tudjam élvezni-elemezni ezt a remekművet:

 

Elvitelre is guszta

 

És hát hmmmm…annyira bejött, hogy legszívesebben leszaladtam volna még egyért 🙂 . De nem tettem, mert ugye vigyázzunk a vonalainkra…

De pár nap múlva újabb kísértésbe estem és beadtam a derekam egy almás-karamellás próbára. A fahéjas porcukor és a tejszínhab a tetején már „csak” a megkoronázása volt ennek a finomságnak.

 

 

Aztán kipróbáltam már azóta a sósak közül is párat, hiszen a palacsinta nem csak édesben jó, hanem mindenhogy 🙂 ! Isteni a spenótos, többféle sajttal (én trappistával és füstölttel kértem), de nem kevésbé ízletes és laktató a csirkés-zöldséges. Ami az én egyéni elképzelésemnek és Móni szakértelmének köszönhetően készült el:

 

Abszolút megfelelt egy ebéd fő fogásának, amit még az újdonsült kis kedvencemmel koronáztam meg. Méltán mondhatom, hogy ebben benne van mind a két, már említett kedvencem, a dobostorta palacsintával: Dobos Roppanós 🙂 . Ha ettetek már finomat, akkor azt értelmezzétek újra, mert ez lesz a Ti új kedvencetek is! Az az égetett cukor rajta, jajj Istenem…

 

Dobos Roppanós

 

Na de azért el tud ám csábítani egy karamellás-körtés, zserbós, gesztenyés (meggyel és csokiöntettel 😉 ), lúdláb, somlói , bármilyen gyümölcsös is.

 

 

Mindig újat talál ki Jolcsi a főnökasszony és a két szuperszónikus palacsintakirálylány, Móni és Jucus.  Az örök klasszikusoktól elkezdve a legmerészebb kompozíciókon át mindent megtalálsz náluk. És ahogy írtam, egyéni elképzeléseket is kiviteleznek szívesen. Ja, és goffrit is csinálnak, ha éppen azt szeretnél, bár én maradok a palacsintánál.

 

Jolcsi rendelést vesz fel, Moncsi alkot

 

De az sem lehet visszatartó erő, ha valamilyen érzékenységben szenvedsz, rajtuk nem fogsz ki! Glutén-, cukor-, laktóz- és tojásmentes verziót is kérhetsz. És természetesen minden egyes darab frissen sütve!

Sajnos én mindennap legalább kétszer elsétálok az üzlet előtt…Moncsi sokszor hevesen integet és kiabál: gyere be!!! Bemegyek és már mondja is, hogy „hú, ezt kóstold meg!” . Nagyon-nagy a kísértés, nekem elhihetitek és rendesen rá lehet szokni, de legalább olyan nagy hibát követ el az, aki ne próbálja ki a helyet.

 

 

Mert akinek eddig ajánlottam, az nem csalódott, sőt! Hozzám jövet-menet útba ejtik, ebéd vagy nassolás gyanánt, haza is visznek belőle és mindig megjegyzik: veszélyes helyen dolgozol, ugye tudod 🙂 ?! Tudom…

 

 

(fotók: saját és a RegDE Palacsintázó képei)

További rövidebb-hosszabb lélekbonbonokért és érdekességekért látogass el ide: https://www.facebook.com/menthai.hu

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!